Posted on

Forma kroppen med styrketräning

Styrketräning är ett bra för att bygga en stark och stabil kropp. Genom denna typ av träning kan du även forma kroppen mer än genom bara konditionsträning eller viktminskning. Med starka muskler minskar du också risken för att få fysiska problem. Om du idag har värk i kroppen kan du många gånger bli av med den eller minska den genom regelbunden styrketräning.

Vissa problem går dock inte att bli av med helt genom träning. Har du till exempel ofta värk i axlar och rygg som beror på en alltför stor byst kan ibland enda sättet vara att göra en bröstförminskning på kirurgisk väg. Hos Akademikliniken kan du få professionell hjälp av erfarna kirurger och även kombinera en bröstförminskning med ett bröstlyft. En mindre byst gör det dessutom lättare att träna eftersom brösten inte är i vägen.

Börja styrketräna – nybörjartips

För att uppnå bättre hälsa kan det räcka med sex minuter styrketräning i veckan men för den som vill forma kroppen behövs oftast mer. Minst två styrkepass i veckan är en bra början för den som vill komma igång med träningen.

Om du inte har styrketränat tidigare är det bra att ta hjälp av en instruktör de första gångerna du går till gymmet. En del träningscenter erbjuder gratis introduktionspass då du får hjälp med att ställa in maskiner och liknande.

Det går även bra att träna styrka hemma för den som vill. Hemmaträning är både tidseffektivt och billigt men kräver ändå en viss investering vid starten. En träningsmatta, några hantlar och ett gummiband är en bra start. Även en kettlebell, pilatesboll och en foam roller är bra att ha i hemmagymmet.

Tänk på kosten

För att få den form på kroppen som du önskar behöver du, förutom att styrketräna, även tänka på kosten. För att lyckas med att bygga muskler är det viktigt att äta tillräckligt. Utan byggmaterial går det inte att bygga helt enkelt! Många gör misstaget att de äter för lite mat och tappar därför sugen när de inte ser resultat av sin styrketräning.

Tänk på att få i dig en bra balans mellan protein, kolhydrater och fetter samt även tillräckligt med vitaminer och mineraler. På Livsmedelsverket hittar du kostråd och kan läsa mer om tallriksmodellen och hur du kan äta mer hälsosamt.

Ta i när du tränar

Intensiteten vid träningen spelar stor roll för vilket resultat du får. Som nybörjare är det vanligt att få snabba framsteg men efter ett tag planar resultaten ut. För att fortsätta att utvecklas är det därför viktigt att hela tiden öka vikterna eller antal repetitioner. Även variation av övningar gör det lättare att utmana musklerna. Läs gärna på och lär dig olika övningar för att kunna lägga upp omväxlande pass.

När du är klar med träningspasset bör du se till att vila ordentligt. Glöm inte heller bort att känna dig stolt över din prestation!