Posted on

Smarta rutiner underlättar träningen

Att endast förlita sig på motivation för att få träningen att bli av räcker inte länge. I början av en hälsoresa är motivationen i topp men vartefter veckorna går brukar den minska. Istället för motivation är det bättre att bygga in smarta rutiner i vardagen.

Förmodligen funderar du aldrig över om du ska borsta tänderna eller inte. Du bara gör det av gammal vana. På samma sätt gäller det att skapa vanor kring träningen. Det kan handla om att ha en speciell duschrutin efter träningspasset. Till exempel att göra en vårdande hårinpackning eller skrubba kroppen med en peelingkräm. Gör gärna duschen efter träningspasset extra lyxig så att du har något att se fram emot. Tänk också på att inreda badrummet så att det känns inbjudande. Med en svart takdusch i badrummet får du både en bekväm dusch samtidigt som den utgör en stilren detalj i inredningen. På Rörfokus hittar du duschar av hög kvalitet till bra priser.

Ha fasta träningstider

Det är en bra början att bestämma sig för att träna exempelvis tre gånger per vecka. Men för att dessa pass verkligen ska bli av bör du också ha fasta tider för dem. Ta en titt i din kalender för att hitta de tider som passar bäst. Skriv upp dem i kalendern så att du inte riskerar att boka in något annat. Sedan gäller det att hålla dig till tiderna. När du tränar vid exakt samma tidpunkt varje vecka kommer det efter ett tag att gå av bara farten. Förmodligen kommer det att kännas konstigt att inte träna vid denna tid.

Ordna kläder, prylar och annat

Något som många underskattar är den energi det tar att fundera ut vilka kläder, skor och övriga träningsprylar de ska välja till passet. Har du inte en rutin för detta är risken stor att det känns för jobbigt att bestämma utrustning. Här gäller det med andra ord att planera vilken utrustning som ska användas till vilket pass. Det enklaste är att lägga fram dina träningskläder kvällen innan passet. Ska du ut och gå eller springa på morgonen är det bäst att lägga fram dem i sovrummet. Om du ska träna efter jobbet bör du däremot packa ner dem i väskan och ställa den vid ytterdörren så att du inte missar att ta med den. Målet är att du på kvällen ska tänka tanken: Vilka kläder behöver jag förbereda inför morgonens pass? När du gör detta automatiskt har du skapat en riktigt bra rutin!

Många fördelar med rutiner

Förutom att rutiner är bra för att få träningen att bli av har de även andra fördelar. De flesta människor mår bra av att ha rutiner även inom andra områden av livet. Försök därför att inte ständigt göra nya saker och undvik att pressa in för många aktiviteter på din lediga tid. Risken med detta är att du blir stressad och trött, vilket i värsta fall leder till att träningen blir lidande. Fysisk aktivitet är grundläggande för att ha god hälsa, precis som sömn och bra kost. Prioritera därför rutiner kring just dessa saker så kommer du att må bra i längden.