Posted on

Äta för att orka träna

Det finns få ämnen som är så omdebatterade inom träning som vad man bör äta. Här går vi igenom några av de viktiga aspekterna kring att äta rätt vid träning.

Det viktiga proteinet

I styrketräningskretsar talar man ofta om protein. Det är inte så konstigt då detta är musklernas byggstenar. Däremot har det förmodligen fått en alldeles för stor betydelse. För normalsvensken är det svårt att lida av proteinbrist, oavsett om man tärnar eller inte. Enligt livsmedelsverket kan den som tränar hårt behöva omkring 1,4 gram till 1,8 gram protein, per kilo kroppsvikt. Det är dock inte så svårt att nå detta med vanlig mat om man äter allsidigt. Såvida man inte lever på läsk och godis, innehåller det mesta som vi äter protein. Går man in på livsmedelsverkets hemsida kan man få all möjlig information om proteinmängd och näring i vår vardagliga mat.

Mat innan och efter träning

Innan träning är det viktigaste att man känner sig lätt i kroppen. Somliga föredrar att träna på fastande mage innan frukost. Detta går utmärkt eftersom det viktigaste är vad man fått i sig kvällen innan. Efter ett pass är kolhydrater och protein vid sidan av vatten viktigt att snabbt få i sig. Proteinpulver är inte nödvändigt om man äter proteinrik mat.