Posted on

Vad menas med basövningar?

Inom styrketräning talar man ofta om basövningar, men vilka är dessa egentligen? Vilka fördelar finns och hur lägger man bäst upp ett bra träningsschema med olika basövningar?

De tre stora

Den som vill bli stor och stark bör syssla med marklyft, bänkpress och benpress. Dessa tre basövningar tränar hela kroppen och tränar mer än en enda isolerad muskelgrupp. Detta ger flera fördelar som bland annat ökad muskelmassa. Man bör utföra den på tre olika träningsdagar med minst en dags helvila dem emellan.

Komplement-övningar

När man tränar med basövningar kan det vara bra att samarbeta med andra övningar för att få rätt balans i träningen. För bänkpress finns olika dragövningar som rodd med skivstång, eller maskin. För benpress finns olika övningar för att stärka baksida av låret. För marklyft kan det vara bra att träna armarna, axlarna och magen. Dessa övningar kan vara en del av basträningen eller utföras på dagarna emellan dessa. En annan klassisk övning som är ett bra komplement till basövningar är pull-ups, där man häver sig upp mot en stång. Även konditionsträning och rörlighetsträning kan vara bra att få in ett par dagar i veckan.

Öka vikterna långsamt

Med basövningar går det att förflytta en stor mängd vikt. Därför bör man inte öka på vikten i för hög hastighet. Antalet repetitioner kan hållas något lägre för ren styrka, och något högre för muskeluppbyggnad. Att öka tio kilo i bänkpress kan ta flera månader, därför gäller det att ha tålamod för att inte dra på sig axelskador.