Posted on

Återhämtning som en del av träningen

Många som tränar är alltför dåliga på att återhämta sig mellan passen. Detta leder till en form av lätt överträning. Därmed uteblir de resultat man annars hade kunnat få. Här kommer lite tankar inom ämnet.

Balans mellan träning och vila

Faktum är att vilan är lika viktig som träningen. Man kan se dem som två halvor av en gemensam helhet. Den som tränar tung styrketräning bör låta det passera flera dagar innan det är lönt att åter igen lyfta vikterna. Ett tuffare löppass behöver även det ett par dagar för att kroppen ska kunna fylla på depåerna. Den som ändå vill träna närmast varje dag i veckan måste lära sig blanda lätta och hårda pass. Ett bra alternativ för den som tränar mycket är att ha lika många lätta träningsdagar som hårda, med den sjunde dagen som en total vilodag. Under vilan får kroppen alla de fördelar som träningen medför. Det är med andra ord dumt att hoppa över vilan, om man vill komma åt dessa fördelar optimalt. Ju mer vältränad man är, desto hårdare går det förstås att träna.

Hård träning och stress

I följderna av för många hårda pass på raken, kommer förhöjda värden av stresshormonet kortison. Detta kan leda till alltifrån viktökning, till utbrändhet. Viktökning kan bestå av både fett eller vatten, och många som löper för mycket kan upptäcka detta på vågen. Kroppen behöver tid för att ställa om sig till hårdare träning utan att hela tiden bada i sin egen stress. Därför kan lösningen på utebliven viktminskning, eller uteblivna resultat, oväntat nog vara att träna mindre. Det gäller att träna smart och inte hårt.