Posted on

Olika sätt att förbättra konditionen

Det finns som bekant för de flesta flera sätt att förbättra sin kondition. Att bege sig ut i löparspåret behöver vara långt ifrån det enda sättet. Egentligen är all träning som höjer pulsen ett bra alternativ. Här kommer några tankar kring ämnet.

Alternera sin löpträning

Den som vill hitta lite variation på sin vanliga löparrunda kan vinna mycket på att göra så. Kroppen slutar att utveckla sin konditionsnivå, då träningen börjar gå på repeat. Att exempelvis lägga in lite backträning eller att gå upp och ned längs trappor kan ge det lilla extra. Även att få upp farten med lite sprintträning på en löparbana. Det finns egentligen inga regler för hur man ska blanda, men längden på passet bör sällan överstiga 60 – 90 minuter. Bor man nära en slalombacke kan man prova att gå upp och ned för den ett par gånger, som ett alternativpass varje vecka.

Att byta underlag

Den som alltid springer i stadsmiljö kan få en kick i sin träning genom att börja springa i terräng. Med det varierade underlaget kommer kroppen att behöva anpassa sig. Det blir lite utav ett naturligt intervallpass. Den som alltid springer i skogen kan prova att förlägga några av sina löppass på en löparbana. Där kommer snabbheten garanterat att visa sig. Man kan även prova att springa på ett så mjukt underlag som sand. Detta är en favorit bland många och sägs ge löpningen extra hårt motstånd. Man kan då behöva använda skor som är mer anpassade för detta. När det kommer till terränglöpning bör skorna vara mer robusta och även ha dräneringshål där vatten kan komma ut.

Att byta mellan redskap

Det finns allt att vinna på att byta mellan löpning, roddmaskin och cykling som olika redskap att nå en högre konditionsnivå. Även spel som tennis och basket kan ge konditionen ett lyft. Genom att blanda olika träningsformer får kroppen det svårare att fastna på en platå. Dessutom kan träningen bli fri från skador och tristess. Vill man ta konditionsträningen ett steg längre kan även styrketräning fylla en funktion. I grund och botten gäller det att våga blanda och ge lite i sin träning, för att inte fastna i samma mönster hela tiden. Man ska heller inte underskatta vardagsmotionen mellan träningspassen.