Posted on

Blanda löpning och gång

Att blanda löpning och gång är faktiskt inte bara ett koncept för nybörjare som inte orkar springa så långt. Även mer mediterade löpare kan dra nytta av kombinationen löpning och gång. Här kommer exempel på fördelarna.

Att minska stress och skador

Genom att alternera löpning med gångpauser minskas slitaget på benmusklerna. Återhämtningstiden efter passet kan dessutom minskas något. En annan fördel är att man kan maximera uthållighetsträningen med bland annat ökad fettförbränning under själva passet, då pulsen hålls lägre totalt sett.

Fokusera på det viktiga

Genom att blanda in gång i löpningen kan fokus flyttas bort från tider och hastigheter och istället fokusera kring helheten. Det kan bli övermäktigt om varje konditionspass sätter ribban för högt. För många innebär det att svälja sin egen stolhet att självmant börja gå på ett löppass, men egentligen är det rätt konstigt att det ska vara så. Tävla kan man göra på tävlingar. På träningspass gör man bättre i att hitta en optimal balans.

Andra alternativ

Ett alternativ kan vara att man helt enkelt gå uppför alla backar man möter och springer resten. Den som vill ha en helt annan utmaning vänder på steken. Då springer man uppför alla backar, men promenerar resten.