Posted on

Ergonomi och träning

Styrketräning stärker kroppen och gör den stark och uthållig. Om du tränar regelbundet minskar du risken att drabbas av belastningsbesvär, speciellt om du har ett stillasittande arbete. Förutom att träna ska du tänka på ergonomin när du arbetar eller sitter ner långa stunder. Ett laptopbord kan vara en bra idé om du vill kunna arbeta ergonomiskt med datorn som verktyg. Om du har ett justerbart laptopbord på hjul kan du höja vinkeln på bordet och höjden. Att varva stående med sittande är väldigt bra för att motverka problem med nacke och rygg. Du kan också byta ut kontorsstolen till en pilatesboll någon gång under dagen för att variera arbetsställning.

Träna dina svaga muskler

Belastningsskador får du då vissa delar av kroppen överbelastas. De som jobbar på kontor jobbar oftast mycket statiskt och det tär på musklerna, vilket kan leda till problem i bröstryggen och i ländryggen. Du kan även drabbas av spänningar i axlar och nacke. Du förebygger belastningsskador genom att träna upp de muskler som du inte aktiverar när du arbetar. En kontorist kan exempelvis behöva stärka baksidan av kroppen då de ofta är starka på kroppens framsida. Framförallt axlarnas baksida ska du träna om du sitter vid datorn mycket. Att styrketräna hela kroppen med lite extra fokus på dina svaga punkter är en bra idé.

Styrketräna några gånger i veckan

När du styrketränar för att bygga upp kroppen behöver du inte krångla till det. Ett enkelt och effektivt sätt att träna musklerna är att göra basövningar där många muskelgrupper aktiveras samtidigt. Variera olika basövningar och styrketräna tre gånger i veckan. Våga lyfta tungt när du tränar styrka. Det kan vara en bra idé att kombinera styrketräningen med både konditionsträning och rörlighetsträning. Alla är unika så det bästa är att du försöker komma fram till vilken träning som passar för dig och din kropp. Tänk på att vardagsmotion också är viktigt. Det kommer inte räcka att endast träna några gånger i veckan för att hålla kroppen stark. Du behöver daglig rörelse och motion. En timmes träning kompenserar inte för en hel dags stillasittande.