Posted on

Är löpning bra för att komma i form?

När våren närmar sig snörar många på sig löparskorna i hopp om att komma i form efter vintermånadernas stillasittande. Men hur bra är löpning egentligen för att hitta formen? Här går vi igenom hur man bäst lägger upp träningen.

Skillnad på olika mål

Det är en rätt stor skillnad på hur man lägger upp träningen som löpare, beroende på vilket mål man har långsiktigt. Den som vill bli bättre på milen, borde egentligen träna annorlunda än den som snabbt vill komma i form, eller gå ned ett par kilon. Däremot är det inget motsatsförhållande och för många kan det fungera att ha just ett lopp som motivation. Många blir dock besvikna då de tränat inför ett maraton men inte har fått särskilt mycket resultat på vågen. Detta beror på att löpning kräver stor mängd energi, vilket kan resultera i att det blir svårt att gå ned i vikt, om detta är målet. Därför bör man träna lite annorlunda. Det kan alltså vara dumt att blint följa olika träningsrekommendationer på sajter som bland annat marathon.se som i huvudsak riktar sig till dem som vill uppnå olika tidsmål på olika distanser.

Blanda in sprinter

Som bas i sin löpning bör man ha lätta pass, som inte är längre än 30 – 60 minuter. Tempot bör inte vara hårdare än att man kan hålla en konversation med lätthet. Det kan till och med vara en god idé att gå uppför backar, för att inte låta pulsen rusa iväg. Efter passet kan man gärna vara svettig, men man ska inte känna sig slut. Då har man gått på för hårt. Dessa pass kan man utföra två till tre gånger i veckan. De andra dagarna kan man lägga in sprinter i sin träning. Dessa kan exempelvis vara 10 x 100 meter, med några minuters gå vila emellan. Beroende på hur vältränad man är, bör man anpassa dessa efter sin egen förmåga. Är man nybörjare kan det räcka med att man springer lite snabbare i tjugo till trettio sekunder. Innan sprinterna bör man ha joggat minst tjugo minuter för att värma upp musklerna. Efter passet ska man känna sig energisk och inte sliten. Här är några exempel på sprinter man kan göra på en löparbana, eller en väl vald raksträcka där det inte finns bilar eller andra fordon:

  • 10 x 100 meter, 2 minuter gå vila emellan.
  • 5 x 200 meter, 3 minuter gå vila emellan.
  • 3 x 400 meter, 4 minuter gå vila emellan.

Varierad träning

Då träningen är varierad blir den både roligare och mer effektiv. Detta hjälper till att öka fettförbränningen och pressa kroppen utan att stressa den allt för mycket. Minst en dag i veckan bör vara fri från löpning och annan träning.