Posted on

Träna efter bröstimplantat

Har du genomgått en bröstoperation med bröstimplantat? Då har du också en period av läkning och vila framför dig. Efter en operation behöver din kropp tid att anpassa sig till implantaten och läka i lugn och ro, men tids nog kan det ändå vara skönt (och inte minst roligt) att komma igång med träningen igen.

Träning efter en bröstoperation är främst i syfte att stärka bröstmuskler och axlar. Du behöver få tillbaka din rörlighet, utan att överanstränga dig och störa läkningsprocessen. Direkt efter en operation bör du inte träna överhuvudtaget. Hur länge du bör avstå från fitness och träning är något du får information om av din kirurg. Oftast tar det några veckor innan du känner dig bekväm med att röra dig till vardags, t.ex. sova på sidan. Det innebär dock inte att du behöver avstå från träning under flera månader. Här nedan listar vi vad som gäller. Observera att valet av bröstimplantat och placering kan ha betydelse för hur just din läkningsprocess och träning ser ut.

Träning den första tiden efter din operation

Den första tiden efter din bröstförstoring med bröstimplantat bör du undvika tunga lyft helt och hållet. Då talar vi inte bara om tunga lyft på gymmet, utan även tunga lyft i hemmet, t.ex. bära större barn, tunga matkassar eller möbler vid renovering och flytt. Det är helt enkelt för att din ansträngning inte bara kan göra ont, utan också kan orsaka problem med läkning och skada ärren. Efter cirka en till två veckor kan du däremot återgå till lättare fysiskt arbete utan större problem, förutsatt att du inte har ont.

Återgå till regelbunden träning

Räkna med att det tar cirka sex veckor efter din bröstoperation innan du kan återgå till din vanliga träningsform, t.ex. spinning, styrketräning eller simning. Efter dessa veckor brukar huden ha anpassat sig bra till den nya volym som brösten har och musklerna har börjat slappna av.